World Humanitarian Summit

Hej igen!

I början av september deltog jag i The Global Youth Consultation on the World Humanitarian Summit tillsammans med Mathilda Hellström som är UNESCO-representant och ordförande för Sveriges Elevråd SVEA. Konferensen ägde rum i Doha, Quatar, och var alltså en ungdomskonsultation inför WHS som kommer gå av stapeln i maj nästa år. Frågorna rörde humanitär katastrofhjälp, dels i samband med konflikter men även i samband med naturkatastrofer eller sjukdomar. På plats var över ett hundratal representanter, och vissa av dessa hade även varit aktivt involverade under High Level Political Forum on Sustainable Development som jag deltog på i somras.

Konferensen var uppbyggd på ett sätt som både involverade öppna sessioner med paneldiskussioner samt efterföljande diskussioner i mindre grupper, där varje grupp fick föra fram förslag på ämnet utifrån sina tidigare erfarenheter. Förutom att diskutera deltog jag även i rapporteringen och inom drafting group med att koordinera samt att sammanfatta de åsikter som förts fram. Många tankar, såsom capacity building och accountabiliy, är viktiga begrepp som även nämnts mycket under förhandlingarna i FN, men dessa har även tagits upp av många personer utan att preciseras, och vi strävade därför efter att försöka konkretisera detta så mycket som möjligt. I detta ingick även att få fram tydliga förslag och handlingsplaner för hur olika idéer kan genomföras, samt hur barn och unga kan få en aktiv och betydelsefull roll inom dessa processer, men ett meningsfullt och inflytelserikt deltagande på lika villkor.

Vidare presenterades även ett outcome document, som behandlar bland annat uppföljning, krisberedskap, informationsspridning och finansiering. Dokumentet kan läsas i sin helhet här http://childrenyouth.org/2015/09/15/doha-youth-declaration-on-reshaping-the-humanitarian-framework/.

För er som är intresserade skulle jag även varmt rekommendera att läsa mer om MGCY, som står för Major Group for Children and Youth. De var medorganisatörer till denna konsultation, som också har pågått digitalt under ett flertal månader. MGCY skapar en plattform för barn och unga att aktivt engagera sig inom globala frågor inom olika områden, exempelvis hållbar utveckling och demokratisering. Läs gärna mer på deras hemsida! http://childrenyouth.org/

// Alexandra

10455070_10153233080809315_4455552288115795588_n bild

11018637_10204614676915821_1817748916453875844_n

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *