Global Youth Network – utflykterna!

Dagarna går i ett och vi är redan inne på vår absolut sista dag för denna gång! Nästa gång Global Youth Network kommer att samlas är i september då vi alla åker till Stockholm. Sammanfattningsvis har vi så här långt haft fantastiska dagar tillsammans med workshops, undervisning av t.ex. Sustainable Development Goals och hur vi som unga kan påverka detta globala projekt, ”story telling” då vi i gruppen delat en erfarenhet med det gemensamma temat ”leadership and advocacy” som är den övergripande röda tråden för detta nätverk. Det har varit en positivt överväldigande vecka och jag har aldrig lärt mig så här mycket någonsin på så kort tid förut! Att höra berättelser från dessa otroliga unga vänner från andra länder, med viljan att påverka vår värld till det bättre, får mig att rysa av välbehag och lycka.

Vi kommer sammanfatta våra upplevelser i fler blogginlägg, men för att förstå vad vi gör utanför mötesrummen tänkte jag berätta om våra utflykter som vi gjort tillsammans.

LSU

I onsdags hade vi endast en kort stund tillsammans i ett möte på morgonen innan vi gav oss ut för guidad tur av Istanbul. Här en gruppbild vid Suleymaniyemoskéen som är placerad högt uppe med fantastisk utsikt över staden.

thumb_DSC02104_1024

På eftermiddagen åkte vi båt från Europa till Asien och såg alla historiska monument och byggnader från detta perspektiv.

lsu2

Personligen tyckte jag att torsdagen, då vi besökte svenska konsulatet, har varit bäst hittills! Inte nog med att vi fick vistas i vackra miljöer, vi fick också öva gruppdynamik och ledarskap genom en givande lek samt lära oss mer om hur man omedvetet kan utöva ”micro-aggression” i grupper. Begreppet innebär att man kan framstå som aggressiv (oftast omedvetet) genom olika normer, tankesätt och stereotyper som genomsyrar oss i vår vardag. På bilden ser vi f.v. Marina från Belarus, Peo från Sverige, Miroslav från Belarus och mig, Sofia längst till höger i en av svenska konsulatets vackra mötesrum.

DSC02139
I går besökte vi på eftermiddagen Boğaziçi Universitetet för att få uppleva ett projekt som unga kvinnor på universitetet skapat genom en klubb för att motverka sexuella trakasserier på campus. Kvällens aktivitet var en konsert som de skapat och förutom musik från Libanon och Turkiet så lästes de upp dikter skrivna utav feministiska poeter. Hela aulan dansade och sjöng på led, en otrolig upplevelse och glädje!

Många aktiviteter och utflykter har det blivit, och ikväll blir den sista från Istanbul då vi ska äta middag på en känd restaurang. Vi hörs i senare inlägg!

/Sofia Höglund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *