Hej från Noura – LSU:s representant i FN:s generalförsamling 2016

Hej!
Vad roligt att ha fått tillgång till bloggen. Här kommer ni kunna följa mig och LSU:s andra representanter i de internationella, Europeiska och Nordiska organen. Det ska bli kul att ha med er på resan under året!

Vem är jag då?

Mitt namn är Noura Berrouba och jag är en 22-årig tjej som fått det overkligt häftiga förtroendet att vara Sveriges ungdomsrepresentant till FN:s Generalförsamling 2016. Det tog ett tag för det att sjunka in, men nu några månader in känns det något mer realistiskt och är ännu roligare än vad jag hade kunnat föreställa mig.

Jag kommer ursprungligen från Stockholm, men bor och studerar nu i Uppsala där läser jag Politices kandidatprogrammet på Uppsala universitet. Jag har min organisatoriska bakgrund i Europeiska Ungdomsparlamentet (EUP) Sverige och European Youth Parliament där jag varit aktiv i 5 år och rest runt i Europa och diskuterat med unga från alla möjliga länder och bakgrunder. Det var också EUP som nominerade mig till uppdraget.

Vad innebär mitt uppdrag?

LSU utser årligen representanter till möten och processer på FN- och EU-nivå, med syftet att öka möjligheterna för unga att genom ungdomsorganisationer vara delaktiga och ha inflytande och makt på internationella arenor. Jag är en av tre FN-representanter. Utöver Generalförsamlingen har LSU en representant i Högnivåförum för Hållbar Utveckling, och en plats i svenska Unescorådet.

Jag ingår i den svenska regeringsdelegationen till FN:s generalförsamling och kommer att delta när FN:s generalförsamlings 71:a session äger rum i New York i oktober och hålla ett tal under tredje utskottets öppnande. Tredje utskottet heter SOCHUM (Social, Cultural and Humanitarian Committee) vilket, precis som det låter som, håller på med sociala, kulturella och humanitära frågor. Främst brukar man dock säga att det är mänskliga rättigheter som avhandlas där.

Jag brinner för mänskliga rättigheter, ungas organisering och deltagande, samt rättvisefrågor. Därför känns det extra kul att få slå dessa intressen samman under året. Mina fokusfrågor är utbildning och migration. Inom dessa frågor kommer jag att lyfta ungas roll och utmaningar.

Inför avfärden till New York kommer jag konsultera ungdomar och ungdomsorganisationer i hela Sverige och arbeta med att lyfta mina politiska frågor i Sverige. Så om du läser det här och känner att du/din organisation/din klass/osv vill bli konsulterad och prata FN är det bara att kontakta mig.

Jag tänkte uppdatera er lite om vad jag hållit på med på sistone i ett senare inlägg.

Tills dess vill jag lämna er med uppmaningen att om ni har idéer, funderingar eller synpunkter, släng iväg ett mejl till noura.berrouba@lsu.se! Inga idéer är för små och inga frågor för dumma.

Om du vill följa mig på andra ställen så hittar du mig på:
Twitter: @Nouraberrouba
Instagram: @Nouraberrouba

Nu kör vi!
/Noura
Noura

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *