FN och ungdomsdeltagande – ett ungdomsperspektiv

Hej från New York och FN!

Som ni vet är en stor del av mitt mandat som FN-representant att åka till högnivåforumet för hållbar utveckling (HLPF) och åka till New York och faktiskt delta i forumet i FN. Nu är jag här, i New York, och är svensk ungdomsdelegat i svenska delegationen till HLPF. Delegaterna är företrädare för bl.a. forskning, kommun och civilsamhälle där jag är en av två som representerar civilsamhälle men ännu viktigare svenska ungdomsperspektivet (no pressure). Delegationen har varit mottaglig, inkluderande och stöttande! Jag var orolig om att det skulle vara lite stelt och att min röst inte skulle bli hörd men har blivit positivt överraskad. Det här betyder dock inte att jag är 100% nöjd. Jag är smått besviken över att Sverige inte lyfter upp ungdomsfrågan tillräckligt och glömmer att inkludera unga som en viktig drivkraft till implementeringen av Agenda 2030. Eftersom Sverige ändå är ett land som gärna uppmuntrar unga att tar för sig bör det också finnas utrymme för att unga faktiskt ska ta för sig… Vi, unga, skriker men ingen lyssnar. Det börjar bli väldigt tröttsamt nu…

Så…

Det är ändå så himla coolt att dels få vara i en fantastisk stad som New York men främst att få se vilka procedurer som leder till en bättre värld. För kära läsare, världen är så mycket bättre trots all krig vi ser dag in och dag ut. Det här betyder dock inte att allt är bra, eller ens i närheten av okej. Under det här forumet delar medlemsstaterna till FN sina bekymmer, oro, problem, framgångar, förhoppningar m.m.. Ministrar, ambassadörer, representanter från civilsamhällsorganisationer, andra aktörer och unga deltar i möten, seminarier och andra typer av event.

Efter att Agenda 2030 antogs (se tidigare inlägg eller följ länken) förra året har man förhoppningar om att medlemsstaterna nu faktiskt ska kunna implementera målen, alltså på ett konkret sätt t.ex. minska fattigdom och minska människans klimatpåverkan.

Det här forumet hade kunnat vara ett fantastiskt tillfälle för riktiga utbyten, en plattform för riktiga förslag om vad som kan göras bättre för att uppnå full implementering av globala målen. Istället ser jag HLPF som ett uppmuntringstillfälle att implementera målen där medlemsstaterna inte riktigt vet hur de ska genomföra något på riktigt – ett diskussionsforum. Förutom Norge som faktiskt har inkluderat globala målen i läroplaner. Det här är det mest fantastiska jag har hört sen forumet började!

Anyways…

Jag måste också få skriva om det samarbetet vi ungdomsdelegater har.

Vi är 6 stycken (yes bara 6 stycken) för hela HLPF 2016. Det är tragiskt, upprörande och oroande att inte fler länder har tagit det ansvaret att inkludera ungdomsperspektivet i deras delegationer till HLPF. Därför har vi 6 ungdomsdelegater – 2 från Tyskland, 2 från Belgien, 1 från Nederländerna och jag från Sverige (uppenbarligen) – tagit på oss ansvaret att uppmuntra andra delegationer att ha minst en ungdomsdelegat till just det här forumet för att representera deras lands ungdomar. De 17 globala målen är en av FNs största åtaganden för hållbar utveckling och ska därför inkludera lika många unga som man gör till generalförsamlingens forum.

Vi har tillsammans tagit fram ett papper om vilka fördelar som bringas av att ha en ungdomsdelegat:

Onpager1onpager22

 

MoteSamiochDelegater

Från höger: Annie David, Jasmin Burgermeister, Rupert Heindl, Sami Pirkkala, Romiana Bikasha, Jessica Guilliams, Max van Deursen

Vi har redan träffat Sami Pirkkala ”Counsellor, Sustainable Development, 2030 Agenda coordination
Department for Development Policy Ministry for Foreign Affairs of Finland” för att lobba om att även Finland bör ha en ungdomsdelegat till HLPF. Sami var verkligen tillmötesgående och positiv till tanken, nu hoppas vi på att fler vi träffar känner lika.

United Nations Secretary-General’s Envoy on Youth Ahmad Alhendawi  leder enenhet som råder och har speciellt ansvar över ungdomsfrågor för generalsekreteraren. Alhendawi tog sig tiden att träffa 5 av oss 6 ungdomsdelegater om hur vi bäst kan lobba för få med fler ungdomsdelegater till HLPF 2017!

FullSizeRender

Här är vi 5 av 6 ungdomsdelegater; jag, Annie David (Belgien), Jessica Guilliams (Belgien), Rupert Heindl (Tyskland), Jasmine Burgermeister (Tyskland) och Max van Deursen (Nederländerna – som inte kunde var med på det mötet).

IMG_9720

Nedan finns några få bilder från den här veckan! Till vänster är en bild på mig i Global Townhall under en debatt med alla generalsekreterare kandidaterna till FN!

Jag återkommer i slutet av veckan om ministertoppmötet som påbörjades idag (jag berättar mer om det senare).

Tack för mig denna gång och följ mig på twitter: @RomianaB!

IMG_9520

IMG_9534

United Nations

IMG_9554

Trusteeship council – hänger här mest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *