Här håller jag till, Mona hagi – Sveriges ungdomsrepresentant till COP22!

Hej där, kul att du hittat till min sida här på representantbloggen.

Mitt namn är Mona Hagi, jag är 19 år gammal ( första gången jag skriver det, fyllde år igår haha) och jag bor just nu i Borås. Jag studerar civilingenjör med inriktning kemiteknik på Chalmers.  Sedan några år tillbaka har jag varit aktiv partipolitiskt inom Miljöpartiet men främst genom dess ungdomsförbund där jag på lokal, regional och nationellt plan haft olika uppdrag och kunnat påverka diverse saker. Det var genom Grön ungdom som jag hittade till LSU och som jag idag kan kalla mig för Sveriges ungdomsrepresentant i FNs klimattoppmöte 2016 COP22.

Vad är då COP22 kan man undra?

COP22 är det 22:a klimattoppmöte som FN håller i, där olika länder sitter och förhandlar om olika frågor kopplade till klimatet. Det är vid dessa möten som länder kommer överens om gemensamma mål och även binder sig till olika löften som exempel att  inte släppa ut över en viss mängd. Vid dessa möten skickar länder oftast olika delegationer, som består av människor som har mycket kunskap och erfarenheter av klimatrelaterade frågor, det är dessa delegater som också kommer förhandla för Sverige.

Ca ett år efter klimattoppmötet i Paris inleds FN konferensen för 2016; COP22 i Marocko. Det är vid COP22 som det verkliga arbetet börjar. Om klimattoppmötet i Paris 2015 handlande om att skicka ut en signal till olika aktörer om att det är dags att ta klimatförändringarna på allvar, kommer klimattoppmötet COP22 i Marrakesh handla om att göra verklighet av de löften som länder har antagit. Nu gäller det att koppla avtal och olika länders löften med vetenskap, företagande och innovation. Det ska bli såväl kul som det är spännande att vara med och påverka men samtidigt vara den svenska delegationens länk till övriga civilsamhället på plats i Marrakesch! 

Under denna höst kommer jag att konsultera ungdomsorganisationer och lyfta ungdomsperspektiv i klimat- och miljödebatten. Om du känner att du vill prata med mig eller har en organisation, styrelse eller liknande som vill ha en diskussion om COP22 är det bara att höra av sig till Mona.hagi@lsu.

Här kommer ni kunna följa mitt arbete där jag varannan vecka och mot slutet varje vecka kommer komma med uppdateringar om vad det är jag gör.

Jag finns även på;

Twitter: @monahagiii

Telefon: 073-6540769

Mail: Mona.hagi@lsu.se

Hör av dig!

Obs, idag är det exakt 45 dagar innan klimatförhandlingarna börjar – P E P P!

13516670_1338062116207350_8116314835780997760_n-2

/ Mona Hagi

3 reaktioner på ”Här håller jag till, Mona hagi – Sveriges ungdomsrepresentant till COP22!

 1. Hej
  Mitt namn är Lanny Göransson
  Jag har fyllt 72 och är alltså mycket för gammal för att vara ungdomsrepresentant.
  Den resan ni gör ger en fantastisk möjlighet för en person med ögon och öron öppna.
  Hoppas ni har studerat noga vad det är för en del av världen ni åker till.
  Själv har jag ägnat mina senaste 5 år åt att sätta mig in i en nästan bortglömd ockupation.
  Ett ganska sent uppvaknande för mig. Bättre sent än aldrig dock.
  Det finns så mycket elände i vår värd, som pockar på vårt engagemang. De som brukar våld får all vår uppmärksamhet.
  Hoppas du och dina engagerade kompisar i SLU tar detta unika tillfälle i akt och fördjupar er i Marockos drygt 40 åriga ockupation av Västsahara.
  Ett bra sätt att skaffa kunskap är att studera WSRWs hemsida.
  Kolla även tidskriften Västsahara.
  Här har du några aktuella bevakningar.
  http://wsrw.org/a105x3634
  http://wsrw.org/a105x3633
  Trevlig resa!
  Lanny Göransson

 2. Hej igen Mona
  Om du kan öppna detta kommentarsfält där du befinner dig så kan du kanske också läsa det senaste från WSRW.
  http://wsrw.org/a105x3644
  Att inte bli insläppt eller utkastad från Marocko eller Västsahara är inte ovanligt. Jag känner flera som blivit utsatta för detta. Det finns flera beskrivningar om detta på hemsidan.
  Vänliga hälsningar
  Lanny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *