Parisavtalet har trätt i kraft – på rekordtid!

Hej på er!

Hoppas ni haft en fantastisk måndag! Har inte kunnat skriva några inlägg på ett tag då jag inte haft tillgång till bloggen men nu så. Mycket har hänt!

Parisavtalet har trätt i kraft på rekordtid, trots fördröjningen från EU. För att avtalet ska raticiferas måste minst 55 procent av världens länder, som står för minst 55 procent av de totala utsläppen ha godkänt det. Den gränsen är för någon vecka sen passerad. En milstolpe i att uppnå detta var när Kina & USA gemensamt raticifierade avtalet för ca en månad sedan då dessa länder gemensamt står för 38 % av världens utsläpp. Att avtalet träder i kraft innan COP22 kommer sätta en positiv ton på hela mötet, allt talar för ett positivt resultat från mötet. Klimattoppmötet i Köpenhamn minns man för dess förhandlingar, klimattoppmötet i Paris för de antagna målen och allt pekar på att klimattoppmötet i Marrakesh kommer bli ihågkommen för dess resultat. Med det sagt kommer det här klimattoppmötet vara mycket tekniskt, väldigt många tekniska detaljer som kommer vara viktiga i förhandlingarna. Till er som redan hunnit läsa handlingarna inför COP22, ni kanske har sett att det är väldigt komplicerat. Klimattoppmöten har en tendens att använda sig av handlingar med många och jobbiga begrepp. Därför kommer jag skapa en liten tradition här på bloggen – att förklara minst en förkortning/begrepp med varje inlägg, det hittar ni längst ner i inlägget!

Nu börjar det närma sig! Jag har haft regelbunden kontakt med de övriga nordiska delegaterna för att eventuellt samordna något på plats i Marrakesh. Har varit med p4 Sjuhärd för att diskutera COP22  De kommande veckorna ska jag ha möten med den svenska delegationen. Jag kommer befinna mig i Stockholm/Göteborg väldigt mycket i samband med uppdraget och kommer ha tid att träffa organisationer/opinionsbildare/tankesmedjor, vill din organisation träffa mig så är det bara att höra av sig på: Mona.hagi@lsu.se

PS. En annan kul grej som hänt är att jag är med på Aktuell hållbarhets lista över hållbarhetstalanger under 33, läs mer här – http://www.aktuellhallbarhet.se/lista-33-hallbarhetstalanger-33/

Begreppförklaring

Annex I-länder

Industrialiserade länder med åtaganden under Kyotoprotokollet

Annex II-länder

Industrialiserade länder med skyldighet att ställa upp med finansiella resurser för att möjliggöra för utvecklingsländer att genomföra utsläppsreducerande åtgärder.

CtWHK0MW8AQTTaq.jpg-large

(morgonradio med P4 Sjuhärad)

K R A M

/Mona Hagi

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *