Efter festen kommer baksmällan (och kanske Trump)

Efter snart ett år med firande av världens första klimatavtal (som formellt träder kraft imorgon(!)) är baksmällan på väg att sparka in för de 195 länder som hjälpte leverera avtalet i Paris förra året.

Det är en sak att skriva under på ett papper som säger att du måste begränsa uppvärmningen till högst 2 grader celcius, och det är något helt annat att få till åtgärder som genomförs på nationell och regional nivå för att få det att hända. COP22-mötet i Marrakech kommer vara ett tidigt smakprov på den efterfrågan som regeringar måste bemöta som dessutom är en enorm utmaningmtrmrinfographic: att minska koldioxidutsläppen i den globala ekonomin och se till att vi har noll nettoutsläpp under andra halvan av århundradet.

Det låter lite väl ambitiöst men stora framsteg har redan gjorts – Financial times skrev exempelvis om hur förnybara källor numera gått om kol som världens största energi
källa. Cirka 500.000 solpaneler installerades om dagen under 2015, rekordmånga. Samtidigt i Kina restes två vindkraftverk i timmen enligt Internationella energirådet. Denna utveckling har gått mycket snabbare än vad många trodde det
skulle gå, och många tror det bla beror på minskade kostnader för sol- och vindkraftsenergi! Mycket bra händer med andra ord men fortfarande är det tyvärr kol och andra fossilbränslen som generar mer mest energi, något vi ska se till att fixa!

Hur har det annars sett ut 2016?

 •  För några veckor sedan kom ledningen av Meteorologiska världsorganisationen ut och sa att vi går in en ny meteorologisk verklighet med 2016  som det varmaste året någonsin.
 • Samtidigt är den globala koldioxidhalten för gott förbi 400,0 ppm (miljondelar). En konsekvens av olja, gas och kol som bränts sedan 1850-talet.
 • Den goda nyheten är att investeringar i förnybar energi gick upp mot 280 miljarder (dollar), med den globala kapaciteten från sol, vind och andra rena energikällor som numera toppar kol, enligt den internationella energibyrån.

Funderingar inför COP22

 • Kommer detta tidiga ikraftträdande av Parisavtalet skall bemötas med en en förnyad våg av (mer ambitiösa) klimatlöften?
 • Hur blir det med leveransen av en regelbok för Parisavtalet vid 2018, inga regler – ingen affär.
 • Många afrikanska länder har lämnats utanför som ett resultat av Parisavtalet då de har för lite pengar/resurser som gör att de inte kan uppfylla sina klimatambitioner. Hur kan de få hjälp på bästa sätt? Tycker att Lövin sa det bra i en artikel om just detta ”It’s our duty –  It’s not charity … The rich countries have caused climate change through our economic development, so we need to live up to that.” Läs mer här: http://www.politico.eu/article/cop22s-green-money-battle/
 • Hur gör vi med de stora utsläppsländerna som inte raticifierat parisavtalet än, stora länder som Ryssland; Japan; Indonesien; Sydkorea och Australien har inte ratificerat ännu.
 • Donald Trump har sagt att han kommer “omförhandla/bekämpa” avtalet om han blir vald. Det amerikanska valet är nästa vecka, en dag efter förhandlingarna påbörjats. Oavsett om han blir vald eller ej kommer han inte kunna påverka det här COP:et till särskilt stor bemärkelse och när det kommer till klimatförhandlingar överlag är USA kanske inte det mest progressiva landet men med hänsyn till hur många klimatförnekare som är med och styr landet i deras kongress (riksdag) är dem förvånansvärt progressiva. Donald Trump kan vända den positiva utveckling landet gjort i klimatfrågan under Obamas ledning. 

Vad är det som egentligen skiljer Clinton och Trump åt i den här frågan? Här har du fyra punkter.

 1. Hillary Clinton vill förbjuda oljeborrning till havs – Donald Trump tror att den globala uppvärmningen är en bluff som skapats för att försämra amerikanska företags konkurrenskraft till förmån för kinesiska företag så tummen up för oljeborrning till havs från hans sida!
 2. Hillary Clinton vill stoppa den tidigare planerade oljeledningen från Kanada till USA ( Keystone pipeline) – Donald Trump har sagt att han kommer se till att oljeledningen blir till verklighet om han blir president.
 3. Hillary Clinton vill kraftigt reglera hydraulisk sträckning aka fracking (trots att hon egentligen är för fracking), det är en metod för att utvinna fossila bränslen såsom naturgas långt under markytan. – Donald Trump tycker att fracking är ett utmärkt sätt att göra amerikansk energi oberoende från andra länder.
 4. Hillary Clinton har ett vallöfte om att det ska genereras tillräckligt med förnybar energi för att driva varje hem i Amerika inom ett decennium, och för 25 miljoner hushåll att ha solpaneler på deras tak tills 2020 – Donald Trump har inga vallöften gällande klimatfrågan – för det skulle ju bara gynna de kinesiska företagen ju!

Sen är Hillary Clinton inte den bästa rösten för omställning, tror att hon på många sätt har en bristfällig analys kring vissa frågor men allt är relativt. Nu finns det ett sämre alternativ och hon är den som har störst chans att slå honom, om hon vinner är det ingen enorm vinst för klimatrörelsen men man kommer dra en suck av lättnad.

ClintonTrump

Mer om mitt uppdrag, jag har haft delegationsmöten nu och träffat den övriga svenska delegationen och dessutom fått träffa några från olika svenska ungdomsorganisationer som åker ner – några från PUSH, KFUM, YMCA osv!  Jag åker ner till Marrakeshnu på söndag och redan dagen efter är det Youth day på den nordiska paviljongen så det är mycket som är inplanerat och under hela klimatttopmötet kommer jag förstås uppdatera er regelbundet. Jag kommer växla rätt mycket mellan olika kanaler, mycket twitter och instagram ( Kommer ha hand om LSUs instagram den andra veckan)

Begreppsförklaring

Ett begrepp som används ofta i klimattoppmöten är 2 gradersmålet – men vad betyder det egentligen?I med att världens ständigt värms upp mer på grund av klimatförändringarna är risken att konsekvenserna blir katastrofala. Om vi lyckas att hålla uppvärmningen under 2 graders celcius tror forskare att vi kommer vi mycket av de allvarligaste konsekvenserna trots försämrad biologisk mångfald. De flesta regeringar i världen har kommit överens om att hålla uppvärmningen under 2 grader (står i klimatkonventionen) och med parisavtalet la man dessutom till att man ska helst hålla uppvärmningen under 1,5 grader celcius!

(om du vill ha fler förklaringar till olika begrepp som används vid COP-sammanhang rekommenderar jag klimatordlistan,)

Twitter: @monahagiii

Telefon: 073-6540769

Mail: Mona.hagi@lsu.se

Kram!

 

/Mona Hagi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *