Snipp, snapp, snut – sagan är Inte slut!

Ett sista inlägg, inte ett sista farväl.

Mitt mandat som FN-representant är slut och vilket fantastiskt år det har varit.

Det jag har upplevt som med LSU under 2016 är magiskt allt från första dagen till den sista. I tidigare blogginlägg har jag skrivit om konferenser jag varit på, speciellt mycket om FN:s högnivåforum om hållbar utveckling i New York 2016.

Efter New York har livet varit fullspäckat av skola, ideellt arbete och några ytterligare konferenser som FN-representant. Jag har också blivit inbjuden att tala med unga i organisationer och skola där jag presenterade FN:s Agenda 2030 i stort med fokus på Globala Målen.

Efter New York har jag deltagit på några konferenser till om Agenda 2030;

  • Asia-Europe Environment Forum 2016 à I Stockholm, Sverige
  • Ohchr – ”Role of Youth in Public Decision-Making” à I Geneve, Schweiz
  • Nordic Cooperation for the global 2030 Agenda for Sustainable Development by the Nordic councils of ministers à I Helsingfors, Finland

Efter New York har jag besökt och pratat Globala Målen med;

  • KFUM:s praktikanterna
  • Grupp från Naturskyddsföreningens projekt ”Schysst sommar & vinter
  • Hållit i en lektion med två klasser på YBC-gymnasium i Nacka
  • Föreläsning för gymnasieklass på ”Framtidsmässan
  • Inspirationsföreläsning på Powershift SE 2016
  • Clara Henry – Sida:s Globala Målen ambassadör

Det bästa med mitt mandat har varit att lära känna de unga i Sverige, att få se hur drivna unga människor är och vilken kompetens dom besitter. Jag förvånas INTE utan jag inspireras. Det här tar jag naturligtvis med till de konferenser jag deltar i.

Det är alltid lika spännande att utmana makthavare att inkludera unga i nationella genomförandet av Agenda 2030.

Som vanligt uttrycks att unga är viktiga men man använder fortfarande inte den kompetens som finns för samhällsutvecklingen. Under nordiska ministerrådets konferens var dagen upplagd som en stor konsultation med många deltagare och här kände jag att jag kunde influera. Vid flera tillfällen kunde jag tala om varför unga är viktiga och att nordiska ungdomsrörelsen är förändringsaktörer. Om man kan stärka exempelvis LSU och de motsvarande ungdomsråden i norden med ökat bistånd, kan man stärka ungdomsrörelsen. Exempelvis kan svenska regeringens arbete med genomförandet av FN:s Agenda 2030 drivas mer effektivt om det görs tillsammans med svenska ungdomsrörelsen.

Ja ni förstår; I can go on and on…

Titeln till detta inlägg lyder ”Snipp, snapp, snut – sagan är Inte slut” för att även om mitt mandat som FN-representant är slut, så fortsätter arbetet och facklan går över till en fantastisk eldsjäl. Sen är inte jag klar med Globala Målen…

Följ mig på Twitter och Instagram: @RomianaB för att ta reda på vad för skoj jag ska göra i vår!

Tack LSU ❤️, AUF  ❤️(min hemorganisation som nominerade mig) och tack ungdomsrörelsen ❤️ ❤️ för ett fantastiskt år. Det finns inga ord som kan beskriva den glädje och uppskattning jag känner när jag tänker allt ni givit mig.

Kram,

Romiana Bikasha  ❤️IMG_9775

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *