NYA FN-REPPEN TILL HLPF!

Hej allihopa!

Mitt namn är Björn Fondén, jag är 20 år gammal och Sveriges nya ungdomsrepresentant till FN:s högnivåforum för hållbar utveckling (HLPF).

 

Min säng står i Göteborg, där jag pluggar miljövetenskap & företagsekonomi, men min väska är alltid packad och jag spenderar mer tid borta än hemma. Vid sidan av skolan är jag nämligen föreläsare på we_change, Sveriges största hålbarhetssatsning för unga, och ambassadör för startupen TRINE som jobbar med crowdfunding av solenergi i tillväxtmarknader. Jag älskar att ha många bollar i luften, och brinner för hållbarhetsfrågor och ungas engagemang.

 

Jag har en bakgrund i en mängd olika organisationer, och har jobbat med unga och hållbarhetsfrågor på olika sätt egentligen så länge jag kan minnas. Redan som tolvåring var jag ledare och tog med mig sjuåringar ut i skogen genom Friluftsfrämjandet. Några år senare var det teatern som fick mitt stora engagemang då jag var ledare, regissör och skådespelare för olika pjäser. Under gymnasiet upptäckte jag dock elevrörelsen och blev förälskad vid första ögonkastet. Jag lade teatern bakom mig, blev ordförande för elevkåren på min gymnasieskola och fick chansen att åka till Kina för att snacka elevdemokrati och organisering. På senare tid har dock hela mitt engagemang och energi lagts i miljö- och hållbarhetsrörelsen, efter att verkligen ha fått upp ögonen för de stora framtidsutmaningar vi står inför.
Det är nämligen lätt att känna sig orolig och maktlös inför dessa utmaningar; klimatförändringar, miljöförstöring, rasism, sexism, krig och allmänt elände. Men jag tror ändå att vi är den första generationen med makten och möjligheten att förändra detta. Precis som Ban Ki Moon sade:
”We are the first generation that can put an end to poverty and the last generation that can put an end to climate change”
Under 2015 fick jag chansen att åka med Fältbiologerna till klimattoppmötet COP21 i Paris. Det var oerhört lärorikt, och trots att avtalet inte blev allt vi hoppats på, så var det ändå ett viktigt steg framåt. Att FN:s alla 193 medlemsländer under samma år också lyckades enas om sjutton globala mål för en hållbar utveckling, ger oerhört mycket hopp. Det krävs dock mycket arbete för att nå dit, och det krävs att vi unga ges en tydligare röst och inkluderas i beslutsfattande processer. För vi unga är såväl nutiden som framtiden, och jag tror att vi med vår kraft och vårt engagemang kan förändra världen.

I mitten av juli åker jag ner till New York tillsammans med den svenska FN-delegationen för att lyfta ungas röster, diskutera och följa upp arbetet med de globala målen. Innan dess vill jag dock passa på att åka ut och träffa er – Sveriges ungdomsorganisationer – för att snacka om era hjärtefrågor och engagemang, och hur vi tillsammans bidrar till att uppnå dessa globala mål. Så hör av er om ni vill, så försöker vi boka in något!

  • Mail: bjorn.fonden@lsu.se
  • Twitter & Instagram: @bjornfonden

Ser fram emot att få träffa er alla och ta mig an detta ärofyllda uppdrag.

Tillsammans skapar vi en bättre värld!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *