Vad är på gång egentligen??? EN UPPDATERING

Hej kära vänner!
Jag har precis lämnat Havs- och vattenforum i Göteborg och sitter just nu på tåget mot Stockholm för att träffa de övriga LSU-repparna. Fick då en tanke om att det kanske vore på sin plats med en liten uppdatering om mitt arbete och vad som är på gång framöver!
Jag har ju, som många av er kanske känner till, under våren varit ute på turné med we_change, Sveriges största hållbarhetssatsning för unga. Vi har föreläst, haft workshops och diskuterat med flera tusentals gymnasieelever i Sverige om de globala målen och vår gemensamma framtid. Det har varit oerhört givande och lärorikt att få höra så många olika perspektiv på dessa frågor, och det är mycket jag tar med mig in i mitt uppdrag!
Jag har också haft flertalet möten med bl.a. Utrikesdepartementet, Finansdepartementet, UNDP, CONCORD, SDSN och Agenda 2030-delegationen. Det är många aktörer som arbetar med Agenda2030 i Sverige, och givetvis ännu fler på en global nivå. Det är väldigt bra, eftersom det ska vara en “folkets agenda”, men det gör också att det ibland kan vara svårt att veta vem som gör vad. I mars åkte jag därför till Bonn för att delta i den första Global Festival of Ideas där många av dessa olika aktörer samlades. Det var väldigt spännande och jag lärde mig mycket om både riskreducering och jämställdhet som en central nyckel till målens uppfyllnad.

För att sprida kunskap och öka förståelsen om dessa frågor har jag dessutom deltagit i både en utbildningsfilm om de globala målen, radio, och nu senast i ett panelsamtal på FN-forum i Stockholm. Där diskuterade jag den avgörande roll som unga har i genomförandet av Agenda2030 och vikten av att #dubblastödet till svenska ungdomsorganisationer.

Handslag med Aleksander Gabelic, Svenska FN-förbundets ordförande, om att verka för ett starkare och mer inkluderande FN!

Sverige har ju förresten nu också presenterat ett första utkast på den rapportering som vi kommer göra till HLPF angående vårt arbete med Agenda2030. Generellt kan man väl säga att det såg helt okej ut, även fast det var långt ifrån färdigt och att ungdomsperspektivet lyste med sin frånvaro. Vi har gjort ett inskick från LSU:s sida angående på vilket sätt svenska ungdomsrörelsen bidrar till genomförandet av agendan, och även kommentarer till det senaste utkastet, så vi hoppas på att få lite större utrymme. Det återstår dock att se hur rapporten blir när den släpps i mitten av juni.

Förutom detta så har också en hel del arbete skett på mer internationell nivå. Framförallt har det rört sig om planerandet av s.k. side-events som kommer att arrangeras mellan de formella mötena under HLPF. Här har jag teamat upp tillsammans med ungdomsdelegater från andra länder (Belgien, Nederländerna, Chad, Tyskland, Finland & Slovenien) men även exempelvis MGCY (som är FN:s Major Group on Children and Youth) och Restless Development för att tillsammans ordna event angående ungas betydelse både på plats i FN och i den nationella implementeringen av agendan.

FRAMÖVER DÅ?

På lördag åker jag till Bryssel tillsammans med Noura (förra årets FN-repp till Generalförsamlingen) just för att fortsätta diskutera dessa frågor med andra ungdomsdelegater och nationella ungdomsråd. Framförallt kommer vi att fokusera på utvärderingsprocesserna av Agenda2030 i olika länder, hur unga kan bli mer delaktiga samt hur vi maximerar vår impact under HLPF.

Direkt efter detta tar jag mig vidare till Öland där jag ska få träffa Fältbiologerna och hålla en föreläsning samt workshop om deras roll i den globala agendan och ta del av deras åsikter på temat som jag sedan tar med mig in i FN-systemet. Några dagar senare är det dags för ett nytt koordineringsmöte med CONCORD inför Havskonferensen, och sedan den 30:e maj kommer det att arrangeras ett stort konsultationsmöte med flera ungdomsorganisationer och civilminister Ardalan Shekarabi i Uppsala. Företräder du en ungdomsorganisation och har fått inbjudan – se till att anmäla dig då sista anmälningsdagen är idag!

Sedan åker jag. 

Eller ah, typ så iaf.
Ska skriva tentamen i operativ styrning först (fattar dock inte när jag ska hinna plugga men), och på något sätt både lyckas hitta en kostym, en väska och ett boende i New York.
Wish me luck :)))

Skriver mer om Havskonferensen och resten av sommaren i kommande blogginlägg, men nu måste jag verkligen försöka ordna så att jag har flygbiljetter i alla fall. Läste du hela inlägget vill jag ge en stor eloge till dig, för insåg såhär i efterhand att det blev ganska långt. Har du några frågor så fråga, annars får jag önska dig en fortsatt bra dag <3

Kram från en stressad, taggad, förväntansfull och trött Björn!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *