Inför första dagen på COP23

Hallå där!

Kajsa Fernström Nåtby heter jag och är Sveriges ungdomsrepresentant till COP23, FNs klimatkonferens. I skrivande stund gör jag mig redo för min första dag på konferensen. Jag anlände till Bonn sent igår kväll efter 11 timmars. Här i Bonn ska jag vara de kommande två veckorna för att delta på klimatmöten och representera er, Sveriges unga.

FN och klimatförändringarna har nog de flesta hört talas om, med vad är egentligen COP23?COP23 – för Conference of the Parties, 23 är den tjugotredje konferensen mellan partnerna i klimatkonventionen som grundades år 1992. Samtidigt som COP23 pågår även ett flertal andra av FNs klimatkonferenser, CMP13, CMA1-3, APA1-4, SBI47, SBSTA47 (den intresserade läsaren hänvisar jag till Monas inlägg från förra året).

Det som framförallt kommer diskuteras de kommande två veckorna i Bonn är Parisavtalet och hur världens länder ska gå tillväga för att nu följa det avtal som nästintill alla(!) världens länder nu skrivit under. Exempel på frågor som kommer diskuteras är hur vi kan se till att världens fattigare länder har råd att ställa om till grön teknologi ”klimatfinansiering”, hur vi ska göra våra samhällen motståndskraftiga mot ändrade väderförhållanden ”klimatanpassning”, hur vi ska följa mäta och rapportera koldioxidutsläpp och mycket mer.

Som ungdomsrepresentant åker jag till COP23 tillsammans med representanter från departement, myndigheter, riksdagen och regeringen. Mitt uppdrag är att se till så att unga inte glöms bort i förhandlingarna, genom att lyfta åsikter och perspektiv från unga i diskussionerna inom den svenska delegationen. Sedan jag fick det här uppdraget har jag haft ett flertal konsultationer med ungdomsorganisationer och därigenom samlat på mig många kloka tankar och idéer ifrån er där hemma. Nu ska jag göra mitt bästa för att sprida dessa till alla som vill (och inte vill) lyssna! Utöver mig så är det flera andra unga klimatkämpar från Sverige som, i olika roller, åker ner till COP23 för att se till så att ambitionsnivån är så hög som möjligt.

De kommande två veckorna kommer förmodligen vara de mest spännande i mitt liv och jag ser fram emot att dela dem mer er här på bloggen. Om inte ett blogginlägg då och då räcker så får ni gärna följa mig på twitter @KajsaFN eller LSU på instagram @LSU_se där jag kommer uppdatera dagligen. Och om du som ung har något input till mig så är det bara att kommentera här på bloggen eller att skicka ett mail till mig på kajsa.natby@lsu.se !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *