Dag 4 på COP23

Hej från Bonn!

Nu har jag för första gången sen jag kom hit fått tid till att skriva ett inlägg här på bloggen. Dagarna här är intensiva, varierade och jätteroliga.

Förhandlingarna

Som jag nämnde i det tidigare blogginlägget pågår det förhandlingar inom massvis av olika ”möten” samtidigt. Det verkar gå framåt inom de flesta förhandlingsspåren, men mycket mycket långsamt. De länder som inte vill att Parisavtalets regelbok ska ställa så höga krav på dem, använder processfrågor för att förhala processen. Dessutom pågår månaga diskussioner kring huruvida utvecklings och utvecklade länder (som länder kategoriserar sig om i klimatförhandlingarna) ska ha samma regler, eller om de ska vara mindre krav på utvecklingsländer. Den så kallade differentieringsfrågan.

Unga på plats

Unga på plats organiserar sig genom något som heter YOUNGO. YOUNGO är öppet för alla unga att gå med i och välkomnar alla att påverka deras synpunkter inom olika områden. Under vissa förhandlingar får unga möjligheten att uttala sig som YOUNGO. Igår var jag på två spännande möten där unga fick uttala sig och då uttrycktes ett behov av finansiering för unga som vill åka till förhandlingarna, speciellt unga från ”global south” dvs länder som ligger i den södra hemisfären. Vidare lyftes även ett önskemål om att företag och organisationer som förnekar klimatförändringarna eller jobbar med fossilindustrin inte bör på tillgång till förhandlingarna.

En kort rapport för nu!

 

 

En av de stora förhandlingsrummen där övergripande frågor behandlas och arbetsgrupper för olika områden startas

Ordförandelandet Fiji bjuder på Cava efter ett möte

En del av de unga svenskar som är på plats och följer förhandlingarna.

 

Möte tillsammans med YOUNGO, Push Sverige och Malin från svenska delegationen som jobbar med frågor kring att skapa handlingskraft för klimatarbete (ACE)

YOUNGO working group möte

 

Jag i konferenslokalerna. I bakgrunden ser ni en båt från Fiji, den känns rätt malplacerad i den annars väldigt sterila konferensmiljön.

 

 

Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *