Sveriges nya FN-representanter!

Svartvitt filter på en bild där Hamza (vänster i bild) och Henrietta (höger i bild) som tittat rakt in i kameran. På bilden fins en gul cirkel där det står "Ungdomsrepresentanter i FN 2018"

Hamza och Henrietta, LSU:s nya FN-representanter!

Nu kan vi stolt presentera våra efterträdare Hamza Ibrahim och Henrietta Flodell, som har utsetts till att representera Sveriges unga i FN:s Generalförsamling, respektive FN:s Högnivåforum för hållbar utveckling under 2018!

Hamza Ibrahim är 25 år och studerar just nu pol.kand i Lund. Han har länge arbetat för unga ensamkommandes rättigheter och sitter i styrelsen för Ensamkommandesförbund, där han tidigare också var ordförande. Hamza besitter en djup kunskap om förutsättningar för ungdomsrörelsen i Sverige och situationen för ungas rättigheter globalt. Under hösten 2018 kommer han att representera LSU i tredje utskottet under FN:s Generalförsamling.

”Jag som person är en mångsysslare som brinner för ett tillgängligt, rättvist och jämlikt samhälle. Jag brinner för att göra skillnad och engagera mig i internationella frågor och vill bidra mina åsikter till en bättre värld där alla har lika villkor.”

Henrietta Flodell är tidigare internationell sekreterare och vice ordförande på SACO Studentråd. Henrietta är intresserad av forskningens roll i hållbarhetsarbetet och tar sig an frågorna på ett tvärsektoriellt sätt. Under våren 2018 kommer hon även göra en praktik på UNDP:s hållbarhetskontor i Bonn och kommer därför jobba nära FN:s Agenda2030-arbete. I juli kommer hon att representera LSU under FN:s Högnivåforum för hållbar utveckling i New York.

 ”Agenda 2030 och de sjutton hållbara utvecklingsmålen är en vision om ett framtida hållbart samhälle. Vi unga utgör hälften av jordens befolkning och vi måste inkluderas i arbetet med att göra denna vision till verklighet. Jag ser fram emot att stå upp för denna övertygelse och höja rösten å den svenska ungdomsrörelsens vägnar. Vår framtid ska vara hållbar i alla ordets dimensioner – ekologisk, ekonomisk och social!”

Det här innebär också att jag (Björn) och Hanna snart kommer att avgå från våra mandat. I måndags hade därför jag och Henrietta personligt överlämningsmöte där jag berättade om mitt arbete under året och vad hon kan förvänta sig inför uppdraget. Senare på eftermiddagen hade vi också möte tillsammans med Utrikesdepartementet, där vi fick mycket positiva nyheter!

Bland annat ska vi få vara med på ett bättre sätt i formandet av Sveriges prioriteringar inför HLPF i år. Vi diskuterade även det ökande fokuset på FfD (Financing for Development), Sveriges ordförandeskap i Nordiska Ministerrådet och kampanjen Generation 2030 (där det finns pengar att söka!) samt antagandet av Sveriges handlingsplan för Agenda 2030 i april.

Utöver detta har vi också inlett diskussioner kring att arrangera ett gemensamt sidoevent under konferensen, med koppling till LSU:s partnerorganisationer. Det känns oerhört kul att samarbetet med UD fortsätter fördjupas, och att få chansen att rivstarta året med Henrietta på detta sätt!

Henrietta och jag utanför Utrikesdepartementet

 

 

Under tisdagen hade vi sedan ett gemensamt överlämningsmöte med både mig, Hanna, Hamza, & Henrietta samt Feben från LSU:s kansli. Vi pratade bland annat om de förväntningar som ställs på en som repp, att bevara ett hållbart engagemang, och former för samarbeten under året.
Det känns så sjukt jäkla bra att få lämna över till dessa stjärnor, som jag är helt övertygade om kommer ta dessa uppdrag till en helt ny nivå.

Vill din organisation träffa någon av dem och diskutera FN, mänskliga rättigheter, eller hållbar utveckling utifrån era områden? Skicka då iväg ett mejl till info@lsu.se!

Björn i svart t-shirt och Hanna i rosa tröja sträcker ut armarna mot Hamza och Henrietta som står i mitten. Hamza har en vinröd, stickad tröja. Henrietta har en gul blus. I bakgrunden syns Stockholm i snö.

Tvingades ut i snön på LSU:s överlämningsmöte i tisdags för att ta denna vackra bild.

Jag kommer nu snart att skriva och publicera min slutrapport här över året som gått, och Henrietta och Hamza kommer att få chans till att introducera sig själva närmare här på bloggen. Det kommer garanterat att bli spännande läsning, så missa inte detta!

Tills dess vill jag önska er allt gott i januarimörkret.

//Björn Fondén

En reaktion på ”Sveriges nya FN-representanter!

  1. Ping: Tack och farväl! | LSU-representanternas blogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *