En hälsning från mig – er nya COP24-repp!

Hej!

Lotta heter jag och jag är er nya representant till COP24 och wow, vad kul det ska bli! COP är FNs årliga klimattoppmöte som denna gång kommer att äga rum i Polen i december.

Så, vem är jag? Till vardags läser jag till läkare i Lund och jag ska snart börja mitt fjärde år där. Annars spenderar jag gärna tid med att träna, laga mat och lära mig språk! Att vara aktiv i civilsamhället har länge varit en viktig del i mitt liv, från CISV Sweden när jag var yngre, till IFMSA-Sweden (International Federation of Medical Students’ Associations) som jag nu jobbar mycket med. Ett långt och klurigt namn, jag vet… Det är en förening för vårdstudenter från världens alla hörn, som brinner för global hälsa och det är där igenom som mitt intresse för klimatförändringar har kommit till. Det kanske inte känns helt självklart att klimat och hälsa hör ihop, men det gör det! Klimatförändringar beskrivs ofta som vår tids största folkhälsoutmaning då det påverkar vår hälsa bland annat genom minskad tillgång till rent vatten, ökade luftföroreningar och ökad spridning av smittsamma sjukdomar som malaria. De som drabbar hårdast är såklart redan sårbara grupper som urfolk, barn och de som lever i fattigdom. Att kämpa för ett hållbart klimat innebär därför också en kamp för en rättvis värld med hälsa för alla.

 

Jag på mitt första möte med miljö- och energidepartementet nu i Augusti!

För att kunna föra rösten för Sveriges barn och unga, vill jag hör vad ni tycker är viktigt med klimatomställningen! Är det urfolks rättigheter som ni brinner för? Genusperspektiv?

Eller har ni inte jobbat så mycket med klimat i er förening innan? Isåfall kommer jag gärna till er och håller en workshop, föreläsning eller talar på seminarium! Jag skickar nu i dagarna ut mail till alla LSUs medlemsföreningar, men ni är såklart varmt välkomna att ta kontakt med mig på lotta.velin@lsu.se

Jag är så glad och hedrad att få denna chans och ska göra mitt allra bästa för att barn och ungas röster blir hörda på COP24!

Kram!
Lotta Velin

Twitter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *