Mot Havskonferensen!

Efter en fullspäckad vecka med tenta, flera spännande möten inför Havskonferensen med b.l.a. Jan Eliasson (!), Lövin, Skog och CONCORD (som samlar massa svenska organisationer såsom Naturskyddsföreningen, WWF, LSU m.fl.) så är det nu dags för mig att lämna landet och flyga mot New York!

Där kommer jag alltså att delta som Sveriges ungdomsdelegat Björn och Jan Eliassonunder Havskonferensen – som du kan läsa mer om här. Under veckan så kommer jag att försöka uppdatera så mycket som möjligt här på bloggen, men eftersom det kommer vara långa och intensiva dagar så rekommenderar jag att följa mig på;

Twitter: @bjornfonden

Instagram: @LSU_se

för att få bästa live-upplevelse av konferensen hemifrån!

Mitt schema för veckan är fortfarande något oklart, men på söndag kommer jag att delta på en Youth Blast för att koordinera unga under konferensen tillsammans med MGCY, och på måndag morgon har vi sedan möte med den svenska delegationen (som består av nästan 50 pers från bl.a. regeringskansliet, civilsamhället & näringslivet) innan själva konferensen startar 09:00 i Generalförsamlingen. Sedan kommer jag under veckan att delta i olika sido-event, möten och partnerskapsdialoger som sker under konferensen. Programmet i sin helhet hittar ni som är intresserade här!

Fick för övrigt också den här galna inviten igår till att käka middag med Guterres (FN:s Generalsekreterare), Lövin m.fl. i FN:s dining room for delegates på måndag kväll.

Hur sjukt? Lovar att återkomma med uppdateringar kring detta! Nu ska jag dock försöka packa ner alla mina grejer för att sedan lyckas ta mig iväg till flygplatsen.

Åh, just ja, en viss ledare från ett visst land, kommenterade ju igår att han inte tänker fullfölja sina åtaganden gentemot Parisavtalet. Min diplomatiska kommentar angående detta är

You're a genuine idiot.

Det Trump gör är ett hån mot det globala samfundet, mot oss unga och mot kommande generationer. Men vi tänker inte ge upp. Vi tänker inte vara tysta. Vi kommer att fortsätta arbetet, ännu starkare, utan honom. Tillsammans ska vi visa att en fossilfri framtid är den enda möjliga, att kol, olja och gas är något förlegat och att en bättre, mer hållbar värld är möjlig. Tillsammans skapar vi förändringen.

Make the planet great again.

/B

NEW YORK om en vecka!

Nu börjar det närma sig. Jag sitter på bussen på väg från en workshop för Fältbiologerna på Öland, och inser plötsligt att det är mindre än en vecka kvar till avfärd.

Snart gäller det alltså. Om bara några få dagar lämnar jag Sverige och åker mot New York för att representera Sveriges unga under Havskonferensen – The Ocean Conference – som Sverige anordnar tillsammans med Fiji.

Det är det största Sverige arrangerar i FN-sammanhang sedan den kända Stockholmskonferensen 1972 och upp emot 8 000 delegater förväntas närvara under den fem dagar långa konferensen (5-9:e juni). Förhoppningen är att lyckas samla olika aktörer; stater, civilsamhälle och näringsliv för att tillsammans komma fram till lösningar för hur vi ska kunna rädda våra hav och marina resurser.

För våra hav står idag inför enorma hot.

Överfiske, försurning, övergödning, nedskräpning, höjda temperaturer och höjda havsnivåer, är bara några av de många stora utmaningar som vi måste lösa för att rädda både våra hav och oss själva. För även fast tillstånden i haven kanske inte är något som vi vanligtvis tänker på, så är det helt avgörande för vårt samhälles fortsatta överlevnad att de mår bra.

Att vi därmed alla engagerar oss för att vi ska uppnå mål 14 – Hållbara hav och marina resurser, är därmed av högsta vikt. På ett personligt plan behöver vi minska vår klimatpåverkan, sluta överkonsumera och äta mindre (och bättre) fisk. Här kan Fiskguiden från WWF vara en grym hjälp! Sist men inte minst måste vi också fortsätta att sprida kunskap och bilda opinion för att få fler att förstå havens enorma betydelse.

På ett politiskt och internationellt plan behöver det till kraftigare regelverk, bättre uppföljning och mer samarbeten mellan länder. För ett problem med haven är ju att de, precis som med klimatet, inte tar hänsyn till landsgränser – vilket gör det svårare att reglera både fiske, sjöfart och annan resursutvinning. Eftersom mycket av problemen också sker under ytan så syns det inte lika tydligt när någonting går snett. Här krävs fördjupade samarbeten och internationella överenskommelser, och en övergång från destruktiva fiskemetoder till förmån för ett mer hållbart nyttjande av våra hav.

Sveriges prioriteringar till konferensen kommer att vara;
– Marin nedskräpning
– Kopplingarna mellan klimatförändringar och havet
– Hållbart fiske och blå ekonomi

Men har ni själva några frågor som ni tycker det är viktigt att jag lyfter så hör av er, så ska jag se vad jag kan göra. Ni kan också (om ni vill) registrera ett frivilligt åtagande antingen som organisation eller privatperson. Det kan handla om vad som helst – att ni ska sluta äta fisk eller att er organisation ska börja strandstäda en gång i månaden – men det viktiga är att ni är med och bidrar. Dessa frivilliga åtaganden kommer sedan i slutet av mötet att sammanställas och föras med som ett resultat från konferensen. Annars vill jag också passa på att tipsa om hemsidan thegoals.org som bl.a. drivs av fett coola Hannah Stanton, där ni kan lära er mer om havsfrågor och mål 14.
Till slut vill jag även bjuda in er, kära läsare, till ett väldigt spännande event nästa fredag då PeaceBoat kommer till Stockholm. Är ni där, intresserade av havsfrågor och har lite tid över så kom och häng med Lövin, Skog och mig! Anmälan och mer info hittar ni >HÄR<.

Nu ska jag förbereda det sista inför resan och försöka lära mig hur man optimerar ett varulager inför tentan på onsdag. Vi hörs snart igen!
Må havet vara med er,

//Björn

#SaveOurOcean

NYA FN-REPPEN TILL HLPF!

Hej allihopa!

Mitt namn är Björn Fondén, jag är 20 år gammal och Sveriges nya ungdomsrepresentant till FN:s högnivåforum för hållbar utveckling (HLPF).

 

Min säng står i Göteborg, där jag pluggar miljövetenskap & företagsekonomi, men min väska är alltid packad och jag spenderar mer tid borta än hemma. Vid sidan av skolan är jag nämligen föreläsare på we_change, Sveriges största hålbarhetssatsning för unga, och ambassadör för startupen TRINE som jobbar med crowdfunding av solenergi i tillväxtmarknader. Jag älskar att ha många bollar i luften, och brinner för hållbarhetsfrågor och ungas engagemang.

 

Jag har en bakgrund i en mängd olika organisationer, och har jobbat med unga och hållbarhetsfrågor på olika sätt egentligen så länge jag kan minnas. Redan som tolvåring var jag ledare och tog med mig sjuåringar ut i skogen genom Friluftsfrämjandet. Några år senare var det teatern som fick mitt stora engagemang då jag var ledare, regissör och skådespelare för olika pjäser. Under gymnasiet upptäckte jag dock elevrörelsen och blev förälskad vid första ögonkastet. Jag lade teatern bakom mig, blev ordförande för elevkåren på min gymnasieskola och fick chansen att åka till Kina för att snacka elevdemokrati och organisering. På senare tid har dock hela mitt engagemang och energi lagts i miljö- och hållbarhetsrörelsen, efter att verkligen ha fått upp ögonen för de stora framtidsutmaningar vi står inför.
Det är nämligen lätt att känna sig orolig och maktlös inför dessa utmaningar; klimatförändringar, miljöförstöring, rasism, sexism, krig och allmänt elände. Men jag tror ändå att vi är den första generationen med makten och möjligheten att förändra detta. Precis som Ban Ki Moon sade:
”We are the first generation that can put an end to poverty and the last generation that can put an end to climate change”
Under 2015 fick jag chansen att åka med Fältbiologerna till klimattoppmötet COP21 i Paris. Det var oerhört lärorikt, och trots att avtalet inte blev allt vi hoppats på, så var det ändå ett viktigt steg framåt. Att FN:s alla 193 medlemsländer under samma år också lyckades enas om sjutton globala mål för en hållbar utveckling, ger oerhört mycket hopp. Det krävs dock mycket arbete för att nå dit, och det krävs att vi unga ges en tydligare röst och inkluderas i beslutsfattande processer. För vi unga är såväl nutiden som framtiden, och jag tror att vi med vår kraft och vårt engagemang kan förändra världen.

I mitten av juli åker jag ner till New York tillsammans med den svenska FN-delegationen för att lyfta ungas röster, diskutera och följa upp arbetet med de globala målen. Innan dess vill jag dock passa på att åka ut och träffa er – Sveriges ungdomsorganisationer – för att snacka om era hjärtefrågor och engagemang, och hur vi tillsammans bidrar till att uppnå dessa globala mål. Så hör av er om ni vill, så försöker vi boka in något!

 • Mail: bjorn.fonden@lsu.se
 • Twitter & Instagram: @bjornfonden

Ser fram emot att få träffa er alla och ta mig an detta ärofyllda uppdrag.

Tillsammans skapar vi en bättre värld!

 

Snipp, snapp, snut – sagan är Inte slut!

Ett sista inlägg, inte ett sista farväl.

Mitt mandat som FN-representant är slut och vilket fantastiskt år det har varit.

Det jag har upplevt som med LSU under 2016 är magiskt allt från första dagen till den sista. I tidigare blogginlägg har jag skrivit om konferenser jag varit på, speciellt mycket om FN:s högnivåforum om hållbar utveckling i New York 2016.

Efter New York har livet varit fullspäckat av skola, ideellt arbete och några ytterligare konferenser som FN-representant. Jag har också blivit inbjuden att tala med unga i organisationer och skola där jag presenterade FN:s Agenda 2030 i stort med fokus på Globala Målen.

Efter New York har jag deltagit på några konferenser till om Agenda 2030;

 • Asia-Europe Environment Forum 2016 à I Stockholm, Sverige
 • Ohchr – ”Role of Youth in Public Decision-Making” à I Geneve, Schweiz
 • Nordic Cooperation for the global 2030 Agenda for Sustainable Development by the Nordic councils of ministers à I Helsingfors, Finland

Efter New York har jag besökt och pratat Globala Målen med;

 • KFUM:s praktikanterna
 • Grupp från Naturskyddsföreningens projekt ”Schysst sommar & vinter
 • Hållit i en lektion med två klasser på YBC-gymnasium i Nacka
 • Föreläsning för gymnasieklass på ”Framtidsmässan
 • Inspirationsföreläsning på Powershift SE 2016
 • Clara Henry – Sida:s Globala Målen ambassadör

Det bästa med mitt mandat har varit att lära känna de unga i Sverige, att få se hur drivna unga människor är och vilken kompetens dom besitter. Jag förvånas INTE utan jag inspireras. Det här tar jag naturligtvis med till de konferenser jag deltar i.

Det är alltid lika spännande att utmana makthavare att inkludera unga i nationella genomförandet av Agenda 2030.

Som vanligt uttrycks att unga är viktiga men man använder fortfarande inte den kompetens som finns för samhällsutvecklingen. Under nordiska ministerrådets konferens var dagen upplagd som en stor konsultation med många deltagare och här kände jag att jag kunde influera. Vid flera tillfällen kunde jag tala om varför unga är viktiga och att nordiska ungdomsrörelsen är förändringsaktörer. Om man kan stärka exempelvis LSU och de motsvarande ungdomsråden i norden med ökat bistånd, kan man stärka ungdomsrörelsen. Exempelvis kan svenska regeringens arbete med genomförandet av FN:s Agenda 2030 drivas mer effektivt om det görs tillsammans med svenska ungdomsrörelsen.

Ja ni förstår; I can go on and on…

Titeln till detta inlägg lyder ”Snipp, snapp, snut – sagan är Inte slut” för att även om mitt mandat som FN-representant är slut, så fortsätter arbetet och facklan går över till en fantastisk eldsjäl. Sen är inte jag klar med Globala Målen…

Följ mig på Twitter och Instagram: @RomianaB för att ta reda på vad för skoj jag ska göra i vår!

Tack LSU ❤️, AUF  ❤️(min hemorganisation som nominerade mig) och tack ungdomsrörelsen ❤️ ❤️ för ett fantastiskt år. Det finns inga ord som kan beskriva den glädje och uppskattning jag känner när jag tänker allt ni givit mig.

Kram,

Romiana Bikasha  ❤️IMG_9775

Ett sista inlägg om HLPF och mitt deltagande på FN:s toppmöte!

Hej igen!
Nu har det gått lite mer än en vecka sen jag kom hem från New York och FN. Det har tagit ett tag att landa (jet laggen har varat i 1 vecka)…

I det här inlägget kommer jag försöka sammanfatta alla möten som vi ungdomsdelegater har haft, inklusive den med generalsekreteraren (FN-chef om man vill) Ban Ki-Moon!

Till att börja med vill jag repetera att vi ungdomsdelegater till högnivåforumet för hållbar utveckling (HLPF) endast var 6 stycken (1 från Sverige – jag, 2 från Tyskland, 2 från Belgien och 1 från Nederländerna). Det betyder att endast 4 medlemsstater av alla 193 medlemsstater har en eller två ungdomsdelegater till ett av FN:s toppmöten. Igen, bisarrt.

Så, vårt uppdrag blev att lobba för att fler medlemsstater ska inkludera minst en ungdomsdelegat för att representera den nationens unga. Den personen bör alltså, som i Sverige, väljas demokratisk genom en ungdomsorganisation (det här sa vi också). I Sverige är det alltså LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer som har det mandatet att utse någon till den posten.

Under HLPF träffade vi 6 ungdomsdelegater följande ”länder” (oftast någon delegat eller några från den ständiga representationen till FN i New York); Kenya, Canada, Yemen, Finland och Danmark.

Nedan följer lite snygga bilder! PS: Vi glömde ta en med Yemens representant.

IMG_9775

Finland

 

FullSizeRender-2

Danmark

 

FullSizeRender-1

Kenya

 

13717217_834999483268218_1765999031162353610_o

Canada

Förutom alla möten med representanter från olika stater deltog vi också i andra där vi fick sitta med självaste generalsekreteraren Ban Ki-Moon, president för generalförsamlingen Mogens Lykketoft och Ban Ki-Moons särskilda sändebud för ungdomsfrågor Ahmad Alhendawi. Med alla dessa pratade vi om hur man bättre kan organisera unga i FN/HLPF och hur viktigt det är att medlemsstaterna börjar inse hur viktigt det är att vardera lands unga får representeras i sådana forum som HLPF!

För att läsa mer om mötet med generalsekreteraren Ban Ki-Moon se den tjusiga artikeln i DN: http://mobil.dn.se/ekonomi/global-utveckling/romiana-fran-botkyrka-lobbade-for-unga-i-mote-med-fn-chefen/

Och på SVT: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/hon-tog-en-selfie-med-ban-ki-moon

Under en kort tid går det även att se på Tv-intervju där reportaget om mitt deltagande börjar vid 2:13: http://www.svtplay.se/video/9744314/svt-nyheter-sodertalje/svt-nyheter-sodertalje-31-jul-18-10

Bara den här delen efter resan har varit så spännande! Jag blir lycklig och överväldigad av den uppmuntran som jag som ung får av svensk media. Trots detta tycker jag fortfarande ungdomsrörelsen förtjänar mer tid på nyheterna – det görs så otroligt mycket som behöver uppmärksammas hela tiden!

Igen, här får ni fler tjusiga bilder!

 

IMG_9838

President för generalförsamlingen Mogens Lykketoft

 

IMG_9778

Sändebud för ungdomsfrågor Ahmad Alhendawi

Flera frågar mig om en slutsats på resan och det kan jag faktiskt inte ge. Allt slutade ganska mitt i och vårt arbete är inte klart. Vi är alla hemma igen och vi jobbar förfullt med att följa upp med våra kontakter om frågan om ungdomsdelegater. Exempelvis är tanken att vi själva ska hitta ungdomsorganisationer i länder för att sätta dem i kontakt med de personer vi satt i möte med!

Vi vill alltså inte att frågan ställs i skuggan!

Just nu sitter jag och smider egna planer om hur jag (med andra såklart) kan sprida kunskap om dessa fantastiska 17 globala mål som vi pratade om i nästan 2 veckor i New York. I början av mitt mandat sa jag att bästa sättet att sprida kunskapen är att arbeta från lokalt till regionalt till nationellt, men jag inser nu att man måste jobba uppifrån ner och nerifrån upp samtidigt. Ungdomsrörelsen är starkt lokalt och det är där ni kommer hitta mig! På kärt återseende kära bloggen.

Jag avslutar med en snygg gruppbild av oss 6 ungdomsdelegater!

Ciao!

IMG_8043